takvy över Göteborg
Bandtäckt plåttak på ett passivhus i Ronneby med solpaneler och PVT solceller

Ett passivhus med bandtäckt zinkplåt i Ronneby med solpaneler och PVT solceller. En av Sveriges första experimentella passivhus som projekterades för cirka 15 år sedan av ECOScience (självförsörjande hus). Har varit ett utflyktsföremål för byggare, arkitekter och ingenjörer på sin tid. Nu ett permanent boende

Letar du efter en pålitlig partner för att bygga ditt nya plåttak?

Vi använder bara de bästa materialen och teknikerna för att säkerställa ett lyckat bygge av plåttak

Vilka olika plåttak finns det?

  • Stålplåt är ett vanligt val för plåttak, eftersom det är hållbart och lättskött. Det finns olika typer av stålplåt, inklusive galvaniserad stålplåt, rostfritt stål och aluminiumplåt.
  • Kopparplåt är ett vackert och hållbart alternativ för plåttak. Det kräver dock regelbunden underhållning för att förhindra korrosion och oxidation.
  • Zinkplåt är en annan hållbar och lättskött typ av plåttak. Det är också ett miljövänligt alternativ eftersom det är 100% återvinningsbart.
  • Det finns olika typer av beläggningar som kan appliceras på plåttak för att förbättra deras hållbarhet och utseende. Exempel på beläggningar inkluderar polymerbeläggningar, krombeläggningar och keramiska beläggningar.
  • Tegelplåt är ett plåttak som efterliknar utseendet på tegeltak. Det är lättare och billigare än tegeltak, men ger fortfarande en traditionell estetik.


Vilken teknik använder man när man monterar ett plåttak?

Monteringen av ett plåttak kan variera beroende på typen av plåt och takkonstruktionen. Här är dock några vanliga tekniker som används:

  • Skarvning är en teknik som används för att fästa två plåtar i varandra. Detta görs genom att kanten på en plåt böjs över kanten på den andra plåten med en dubbelfalsning för bästa resultat. Tekniken kallas för bandtäckning/bandat plåttak (ser ut som ränder på taket) och är något vi rekommenderar starkt. Man kan köpa färdigvikta plåtlängder (sk clickplåt) i valfritt material och färg för att sedan montera dessa från taknocken hela vägen till takfoten (kostar generellt från 1800 upp till 3000 kr per m2 för material och arbete, men kostnaden beror främst på hur avancerat arbete är och vilket material man valt). OBS! För att göra jobbet snyggast krävs det att man är yrkesskicklig takläggare. Detta för att ett tak kan ha oregelbunden form, vinklar och detaljer, konstruktion som kräver yrkeskunskaper för att garantera vattenavrinning samt rätt estetik. Ett plåttak är estetisk och har ett exklusivt utseende. Snö och regn glider lätt och bandtäcknings tekniken har lång livslängd, som också beror på materialvalet så klart.
  • Läggning är en teknik som används vid montering av takplåt med plåtöverlappning. Plåtarna läggs på taket med en överlappning på 100-150 mm och fästs sedan på takstolarna med skruvar.
  • Svetsning används främst vid montering av bitumenplåttak. Plåtarna fästs med varm svetsning i stället för skruvar. Se till att kräva intyg/certifikat på "heta arbeten" för högsta möjliga brandsäkerhet.

Det är viktigt att alltid följa tillverkarens rekommendationer för montering av plåttak för att säkerställa att taket monteras korrekt och håller över tid. Det är också viktigt att använda rätt verktyg och utrustning samt att följa säkerhetsföreskrifterna vid montering av plåttak.

Vilka fördelar och nackdelar har man med ett plåttak?

Fördelar:

  1. Plåttak är vanligtvis mycket hållbara och kan hålla i upp till 50 år eller mer med rätt underhåll.
  2. Plåttak kräver minimalt underhåll jämfört med andra takmaterial. De är resistenta mot röta, insekter och mögel.
  3. Plåttak är vanligtvis lättare än andra takmaterial som tegel eller betong, vilket kan minska belastningen på takstolarna och strukturen som bär taket.
  4. Plåttak är brandbeständiga och kan minska risken för brandspridning.
  5. Vissa plåttak, som zink- och koppartak, är 100% återvinningsbara och kan återanvändas.

Nackdelar:

  1. Plåttak kan bli bullriga under regn eller hagel.
  2. Plåttak har ofta en låg isoleringsförmåga, vilket kan göra det svårt att upprätthålla en jämn inomhustemperatur.
  3. Plåttak kan leda till kondensproblem, särskilt i kalla klimat där temperaturskillnaden mellan inomhus och utomhus är stor.
  4. Vissa människor tycker inte om utseendet på plåttak, vilket kan påverka husets värde och attraktivitet.
  5. Initial kostnad: Plåttak kan vara dyrare än vissa andra takmaterial, vilket kan göra det mindre tillgängligt för människor med en begränsad budget.

Det är viktigt att överväga både fördelar och nackdelar när man väljer takmaterial, och att välja det som passar bäst för husets stil, klimat och budget. Läs mer om hur man bygger ett plåttak här!



vad heter olika takdelar på ett tak?
Här kan du se vad vad olika delar på ett tak heter